Kullerstenar

Kullerstenar

Denna massgrav av öppna hjärtan...

InläggPosted by Bertil Torekull 2015-11-12 20:19

Jag avskyr att säga det men sent ska syndaren vakna. Det är inte alls roligt att få rätt i den sorgliga invandrarfrågan men plötsligt är allt tillåtet, intet omöjligt, odemokratiskt eller inhumant. Stängda gränser. Tillfälliga uppehållstillstånd. Sänkt standard. Tältläger. Skärpt ålders- och inresekoll. Begränsningar. Poliser överallt. Avvisningar. Vräkningar. Nya miljarder. På två veckor har allt blivit acceptabelt för att till varje pris undvika tillitens totala sammanbrott i ett aningslöst land. .

Allt jag skrev om i min Expressen artikel på påskdagen den 4 april i år verkar förlåtet. Jag föreslog då något så grymt som tillfälligt uppehåll i invandringen och en kriskommission under statsministern för att hantera de svenska effekterna av denna efterkrigs-Europas största omvälvning, en folkvandring vars yttersta konsekvenser typ krig och unionsupplösning ingen vågar tänka på.

Vi i landsorten såg redan i våras hur tusen invandrare på en enda vecka kunde strömma in i en liten kommun som Simrishamn med en innerstad på knappt tio tusen vilket skulle ha motsvarat så där en miljon nya medborgare på riksnivå. Konturen av ett sådant fantom-scenario kunde skönjas redan för ett halvår sedan. Det krävdes bara politisk fantasi, logistisk talang, livserfarenhet, kaosvana samt – oräddhet. Men den som då varnade kunde ostraffat beskyllas för rasism, främlingsrädsla, okristlighet. Mitt eget parti (mp) vände mig ryggen.

De som då vände bort även blicken – hur kan de se sig själva i spegeln idag? Under mer ordnade förhållanden än idag kunde vi ännu för ett halvår sedan i samförstånd kanske hunnit organisera oss bättre, spikat en ny strategi, sett sanningen i vitögat och sluppit gräva denna massgrav av öppna hjärtan. Vissa läsare har bett mig återpublicera vad jag skrev och som fick 42.000 Expressenläsare att länka mig vidare, ett rekord. Det blir lite långt men så här skrev jag - bland annat:

”Invandringen och integrationen börjar likna ett fiasko. Människor i tiotusental väntar i förtvivlad sysslolöshet på en oviss framtid, statsfinansiellt skenar ett tåg mot stupet, nationellt grävs klyftor av moralisk natur som skiljer överheten från folket, storstäder från landsort , city från förorter, rika kommuner från fattiga. Dags därför att utlysa undantagstillstånd i flyktingfrågan, tillfälligt stoppa invandringen och ta en paus för att tänka över systemet. Som supporter av fri rörelse över gränserna hyllade jag den politik som i oheligt förbund av (m) och (mp) öppnade för generös immigration under förra regeringen. Men det var före IS och Syrien och ett nu sviket hopp att EU skulle fördela bördan.
Siffrorna antyder katastrof. Cirka 100.000 flyktingar(ny beräkning 190.000) beräknas komma i år. Statens kostnader växer från 12 miljarder 2012 till 32 miljarder 2016 (fördubbla siffrorna!). Minst 25.000 nya tak över huvudet (mitt nya förslag: upplåt alla kyrkor, där predikas det ändå mest för tomma bänkar!) måste mitt i en redan djup bostadskris tas fram om en humanitär katastrof ska undvikas och våra centralorter inte ska kantas av baracker, kåkstäder och flyktingar i tältmisär.
Ett tillfälligt invandringsstopp prövades redan1989 under balkankrisen av en modig Ingvar Carlsson (det sk Lucia-beslutet). Något liknande skulle idag skänka fördelar som kan försvaras som humanistisk utgångspunkt för nödvändiga reformer. Under ett halvårskulle en nationell krisgrupp rensa i regler som likt moment 22 plågar integrationen, fastställa statens och kommunernas solidariska ansvar och hitta vägar att snarast utnyttja invandrares yrkesmeriter.
Det är dags att vakna upp ur drömmen att vår allmänna blågula medmänsklighet räcker för att… assimilera och harmoniera en befolkningstillväxt på flera hundra tusen invånare på rekordtid.”

Så skrev jag.Är vi äntligen redo?  • Comments(0)//bloggen.bertiltorekull.se/#post130