Kullerstenar

Kullerstenar

Mr Trend:På jakt efter en politisk Mammut!

InläggPosted by Bertil Torekull 2016-10-13 10:34

Två vetenskapliga upptäckter har på sistone skakat om vår tankevärld och efter partiledardebatterna tvingat oss till existentiell självrannsakan. Hur långt ska forskningen få tränga in i tingens själ och vad händer om den går in i politikens?Nyss gick Nobelpriset i fysik till tre genier som konstruerat världens minsta maskin på molekylnivå. En bullerfri braknyhet, osynlig för blotta ögat, som kom samtidigt som alla kunde läsa att det snart blir möjligt att återskapa en mammut, landbackens Goliat! Och vår tanke flög: hur små kan vi bli, vi människor, eller hur stora?

Kan vetenskapen en dag biffa upp även oss till oigenkännlighet, är barnfetman bara första steget till en svullen futural övermänniska? Hur kom den där Trump egentligen till? Hade det hjälpt med vaccinering eller en kur med betablockerare? Vore det kanske bäst både för planeten och för politikerna som fåfängt söker styra oss om vetenskapen hjälpte göra oss mera dvärglika för att stoppa vår orättfärdiga överkonsumtion och slitaget på jordskorpan? Med vilken rätt skulle vi frukta att bli summan av ett antal annorlunda organiserade molekyler – trots allt består vi, rödgröna som mörkblå, av samma stjärnskrot som materien, ja även som döda? Snart kan vi då fullfölja Stalins dröm om den perfekta sovjetmänniskan och skapa den ultimata storpolitikern?

Vår gamle vän professorn, en hejare i biokemi, suckade när han hörde oss: Käre vän, vi är redan på väg - inte bara att bygga framtidens totalalgoritm som kastar oss ut i sfärernas evighet utan också att använda nyckeln till människans DNA för att regenerera både Napoleon eller – för att stanna i det lokalpatriotiska - vår käre gamle Per Albin, folkhemmets uppfinnare, en mammut bland politiker, den ende vid sidan av Axel Oxenstierna! Kunde vi nu bara lära oss att riskminimera anlagen hos vissa politikertyper medan vi på ett annat spår kunde kraftoptimerar vissa andra!

Tänk dig – sa professorn - att vi en dag får fram molekylerna till en politisk talrobot (t ex mp) som blir så liten att den inte drar nån energi alls, inga utsläpp whatsoever, inga fotavtryck. Den lilla pratmaskinen med placering i regeringskansliet skulle inte ens synas. Men vi skulle veta att den existerar nånstans i systemet, är fullt regleringsduglig (som Löfven brukar säga) men gör liksom inget väsen av sig, vänlig, samarbetsvillig, oskadligheten själv...

Mammutforskningen då? Finns ingen svensk Merkel i sikte? Folket vill ha en allmoder, en karlakarl att rädda samhällsbygget nu när vi inte ens verkar få höghastighetståg.

Lugn, grabben, svarade professorn, saken är på G! På provrörsbasis skymtar vi en klart nobelprisklassad prototyp, frukten av alla gener, drömmar, ambitioner, böjelser och egenskaper som vi stoppat ner i vår atomcentrifug och som bör ligga till grund för att konstruera en ledare av Guds nåde!I söndags fick labbet klart ett mammutlikt embryo, vi gav det arbetsnamnet ”GP”, du fattar, mycket likt Göran. Skenbart godmodig molekyl men stenhård, infallsrik, kraftfull med fint bukfett av bufflighet men tyvärr med vissa drag av godsägare från tidigt 1900-tal. Tro mig, vi är i början av ett genombrott.

Herregud, menar du det, ropade vi och vaknade svettiga, satte oss upp i sängen och läste i Svenska Dagbladet att Leif Johansson på Ericsson numera måste beskrivas som mera struts än ordförande. Kan näringslivet så kan politiken -snart är den här, Riksmammuten som ska lösa alla våra problem!
Er tillgivne
Mr Trend

  • Comments(2)//bloggen.bertiltorekull.se/#post219