Kullerstenar

Kullerstenar

USA-valet: folkdomstol och ståndrätt

InläggPosted by Bertil Torekull 2016-11-03 17:15
Washington ( SkåneMedia). Fem dagar kvar till ödesvalet och jag svänger ner på Pennsylvania Avenue för att göra mitt obligatoriska besök på Newseum, världens enda levande journalistiska museum, femtio amerikanska dagstidningars för dagen aktuella förstasidor hälsar besökaren välkommen på gatan och jag får bana mig väg genom en hord skolbarn på utflykt.

Det är en händelse som ser ut som en tanke - unga människor läser inte längre dagspress, de hämtar sin information genom Facebook och andra sociala medier. Unga människor är också särskilt ljumma inför de två huvudpersonerna i presidentvalet ,ännu en parallell till valet 1968 mellan Richard Nixon och Hubert Humphrey. Ändå är det CNNs utställning på fjärde våningen som kan engagera dem. Där visas hur opinionsinstituten eller en enskild kanal i realtid kan mäta stämningen i folkdjupet inför valet, inte bara dag för dag utan i vilken given minut som helst som man kan få tiotusentals väljare att tycka till,eller varför inte ett hel befolkning.

Värre än så. Detta färskvarutänk - bäst-före-stämpeln förvandlad till opinionens instant coffee - kan drivas hur långt som helst i den uppkopplade mänskligheten.På eftermiddagen efter museibesöket ser jag hur Trump-sidan i en betalannons på TV på just CNN uppmanar tittarna att i detta nu sända in sina reaktioner på frågan om Hillary Clinton ska släpas inför domstol i sanningsfrågan beträffande hennes hundratusentals mail under tiden som utrikesminister.

Det är den moderna virtuella teknikens första variant av folkdomstol. Varje dag kan en ny offentlig person kastas framför den digitala visuella domstolens ståndrätt. Fängsla henne, vrålade konventpubliken då Trump vid sin installation gisslade sin huvudmotståndare genom att anklaga henne för all sorts brottslighet inklusive att ha skapat Isis i Mellanöstern. Nu anser han att de nya mailaffärerna - initierade av den som registrerad republikan fungerande FBI-chefen - är en ny och större Watergateaffär.

Detta är inte bara den mediala teknikens sätt att skapa vår tids skampåle, det är början till ett digitalt pöbelvälde som styrt av starka ekonomiska eller populistiska intressen kommer att störta det sköra moderna demokratiska samhällets mödosamt resta tempel av omtanke, ömsesidighet och tillit i fördärvet. Den ena dagen hotar Donald Trump att inte respektera ett annat val än av honom själv, den andra dagen upprepar han som en tidens Hitler-epigon den ena grova lögnen efter den andra i vetskapen att upprepar man en osanning tillräckligt växer den till en sorts pseudoverklighet, något ligger det nog i det där, jovisst, Obama kan visa dopattest att han är född på Hawaii men hur var det nu med hans afrikanske pappa i Kenya etc etc??

I Newseums boklåda finnar jag en kylskåpsmagnet med citatet av publicisten Philip Graham:" journalistiken skriver det första utkastet till historien". Den i realtid uppdaterade nyhetsförmedlingen kan i bästa fall ge en lysande relevans åt mediernas uppdrag. Men tekniken rymmer med sin gränslösa kapacitet av manipulation en Satans vålnad av förljugenhet.

Donald Trump är dess sinnebild. Arma Amerika, arma oss.
Fotnott: bloggarna från Washington är ett trevligt samarbete med kulturredaktionen på turochordning Ystads Allehanda, Trelleborgs Allehanda samt KristianstadsBladet  • Comments(4)//bloggen.bertiltorekull.se/#post223