Kullerstenar

Kullerstenar

Historia skrivs men vad är sanning?

InläggPosted by Bertil Torekull 2016-11-06 13:50

Washington ( SkåneMedia).

Söndag natt, mindre än två fulla dagar kvar till ödesvalet och jag skrev min rapport medan den högljudda bevakningen av finalen flimrande som nu löper på TV, någon zappar hela tiden mellan Fox, CNN, ABC och CBS och två standarduttryck återkommer i samtliga kanaler - "polls tighten" och "race narrows", dvs "opinionsundersökningarna sluter gapet" och "kampen hårdnar". Det slår mig att jag ingenting nytt lär mig trots att paneler av som det verkar kunniga journalister analyserar djupsinnigt vad som alltmer förefaller mig som ett ovärdigt jippo av ytlighet, förnumstighet eller ja,jippo.

Då och då skär valannonser in och det händer att jag inte riktigt vet om de ingår i det dokumentära. Jag har lagt min andra bok på kort tid om Donald Trump åt sidan och försöker nu förstå vad det är som sker i det som synes hända. Ty detta val speglar alltmer en galen värld, det är något som inte stämmer, något stort som profaneras, något sjukt som ges karaktären av sunt och riktigt. Kanske rör det sig om en algoritm i vilken vi alla tvingas spela med, en såpa lika otroligt sann som Peter Sellers i filmen "Välkommen Mr Chance", en man som ingenting kan eller vet, likväl upphöjd till ledare, auktoritet genom att besvara alla frågor med floskler, truismer, låtsasklokheter.

Donald Trump förefaller mig i detta nu utlånad som av ett resande teatersällskap att spela en kåt superrik fullblodsgangster som vill bli vald till kung i världens mäktigaste sagorike och detta för att få något att hända i ett samhälle som tyngs under sin egen svidande tomhet, förlorade kompass och brustna vardagsdröm...

Den grävande reportern David Cay Johnston, en av New York Times tyngsta Janne Josefsson, har följt Trumps remarkabla resa i offentligheten under 30 år och sammanfattar vad han kan i boken "The making of Donald Trump". Gång på gång har han avslöjat brutala ting om Trump inklusive hans kompletta ignorans av skillnaden mellan lögn och sanning. Trump har givetvis hotat Johnston t ex för att ha avslöjat hur nära konkursen mannen varit om inte staten faktiskt räddat honom. Han berättar om Trumps totala okunskap om såväl offentlig ekonomi som militära frågor, om hans besatthet i pengar och pengars förmerande, hur han försökt lägga upp en valrörelse som ger vinst och där ekot av och det extrema mediala gensvaret på hans spektakulära uttalanden utgör ett självspelande gratis reklampiano allt medan TV-kanalerna aldrig upplevt en sådan profitabel valrörelse...tack vare Trump!

Och detta är enligt Johnston en man med nära kontakter med kriminella, droghandlare och suspekta "vänner" vilkas handlingar aldrig på djupet undersökts av ansvariga myndigheter. Just när jag kommit så här långt i mitt skrivande händer något på TV. Bilden visar hur Trump plötsligt med våld förs av scenen under ett framträdande i Nevada...vad sker? Vi ser skrikande människor, ett handgemäng någonstans i hopen, det är panik i luften och man tänker terror varpå det går tio minuter av kaos och plötsligt står han på nytt på scenen, leende, självsäker med sin jävla tummen upp...

Vad skedde? Ett perfekt arrangemang av mästaren bakom 14-säsongssuccen The apprentice eller...? Ett intermezzo som vållar orgasm i sociala medier och stjäl varje uns av uppmärksamheten från Hillary Clinton och livets allvar eller vad? Jag vet inte. Jag vet bara att imorgon ska jag som i förra valet besöka vallokalen här i närheten.

Om den överhuvudtaget ryms i algoritmen. Allt kan redan vara avgjort. I min nästa blogg ska jag försöka besvara frågan:vad är sanning i rapporteringen?

Fotnot: om du som läsare vill se min USA-rapportering i ett sammanhang - gå då in på HTTP://usavalet.blogg.ystadsallehanda.se  • Comments(1)//bloggen.bertiltorekull.se/#post227