Kullerstenar

Kullerstenar

Därför ska vi frukta Donald Trump

InläggPosted by Bertil Torekull 2016-11-07 23:33

Washington och dags för ödesvalet. Det finns inte längre någon tid att förlora men heller ingen att vinna, det är nu tisdag som allt ska avgöras, vad vi nu menar med "allt" och med "avgöras"; blir världen i övermorgon så mycket mer annorlunda mot vad den är idag? Kommer Wall Street att rasa ungefär som börsen i London skulle störta fast det sedan inte blev riktigt så farligt...eller?

Det ligger ett stråk av panik i luften.

Men. Har vi kanske blåst upp risken för Trump på ett rent omåttligt sätt som om han vore ondskan själv representerande hotet både av en potentiell diktator ( som Washington Post antyder på ledarplats) eller en person som vid en förlust vägrar godta den demokratiska spelplanen? Har inte världen gång på gång visat en otrolig förmåga att ganska snart återgå till ett slags ordning även när "det värsta" inträffat? Hur stor är egentligen möjligheten att den 9 november inte skulle kunna bli som de flesta onsdagar nämligen "business as usual".Jag testar den lågmälde svenske ambassadören Björn Lyrvall på just den hypotesen - blir det en så stor förändring egentligen om nu USA väljer Trump?

Och som den erfarne diplomat han är, vet han att livet måste gå vidare, på något sätt. Han har varit med om att förhandla i djupa politiska kriser som den t ex i Bosnien/Hercegovina i krigets mörka slutskede och där och då tillsammans med sin chef och vän, FNs särskilde representant Carl Bildt, den kris som ledde fram till Dayton-avtalet och en bräcklig men de facto fred på Balkan. Därav Lyrvalls ganska ohöljda beundran för Bill Clinton, presidenten som begrep att det krävdes ett resolut amerikanskt ingripande för att få slut på mördandet...

Det är på det viset en historisk ironi att bara namnet på fredsmäklaren Clinton just i dessa dagar fortfarande uppväcker ett sådant besinningslöst raseri eller hat och att det är under den bördan som Hillary Clinton utkämpat sin kamp om Vita huset. Demokratin i USA är under attack. Det förflutnas skuggor är ständigt närvarande - för den ena halvan av landet som en vrede mot det bestående, för den andra som en förtvivlad dröm om fortsatt anständighet och försoning.

Jag letar i mina minnen för att få fäste för en meningsfull reflektion. Året är 1964 och jag är i Hollywood och Los Angeles för att intervjua - Hillevi Rombin, Miss Universum i den tävling som kom att ägas av flicktjusaren Donald Trump. Jag hälsade på hennes man David Shine och rummet fylldes av nervös historia. Advokaten och miljonären Shine var en av den beryktade senatorn Joseph Mc Carthys två hätska legoknektar när han på 1960-talet utlöste hetsjakten på amerikanska kulturpersonligheter med socialistisk böjelse. Människor brännmärktes för sina åsikter, författaren Arthur Miller tillhörde dem, biblioteken tömdes på omstörtande litteratur, skådespel förbjöds att uppföras, stjärnor fördrevs från Hollywood etc och för effektiviteten i denna häxjakt svarade Shines medbroder advokaten Roy Cohn.

Plötsligt lägger sig ett pussel till rätta och 2016 nalkas. Roy Cohn, urtypen för den råaste mest kallhamrade typen av advokater på Manhattan och dess undre värld, blev den jurist som tog den unge iskallt uppåtsträvande miljonärssonen och fastighetsspekulatören Donald Trump under sina solkiga vingar. Det var tillsammans med Cohn som Trump tidigt satte skräck i domstolar, enskilda individer, företag och korporationer när de försökte sätta krokben för Trumps härnadståg på marknaden.

Det var kommunisthataren och hejduken och den i hemlighet då förbjudet homosexuelle Cohn som lärde den blivande presidentkandidaten alla fula knep för att lyckas i affärslivets värsta djungel och som ledde till hans ifrågasatta storhet men oförnekliga ekonomiska framgång. Det är Roy Cohns onda ande som regerat Donald Trumps tänkande i frågor av affärsmoral och synen på livet och medmänniskorna som ett cyniskt drama, ett monopolspel, där "the Winner takes it all".

Och det är spöket av detta Donald Trumps förflutna som gör så många av oss livrädda för att "det värsta" trots Hillary Clintons positiva siffror kan komma att hända imorgon den 8 november. Ödesvalet.  • Comments(4)//bloggen.bertiltorekull.se/#post229