Kullerstenar

Kullerstenar

Skämtaren som Trump inte tålde

InläggPosted by Bertil Torekull 2017-01-22 21:39

En den sorgligaste söndag i mitt liv som Amerika-vän, ringt folk däröver som står mig nära och utan överdrift: vissa har gråtit i min lur. Nyss gick jag ju själv där på Pennsylvania Avenue, stod vid grinden till Vita huset, tog en selfie med Capitol Hill i fonden för att sista dagen möta en skog av unga protestplakat både där och utanför Trump hotel där jag åt lunch omringad av polis. Men nu över helgen berättade mina vänner i ny uppkäftighet hur de demonstrerat med över en halv miljon andra i Washington DC, ett gatans uppror mot presidenten som just med ett avskyvärt självupptaget installationstal svurits in.

Med hån bemötte han demonstranterna typ skyll er själva, dumbommar, att ni inte var många nog att rösta på Hillary! Och han beskyllde, som vanligt, medierna för att ljuga, nu om att han, Guds egen president, bara drog hälften så stor publik till sin inauguration som Obama. Han är ju besatt av att alltid vinna – kvinnor, affärer, presidentval - tål inte ens att någon i det förflutna besegrat honom, han som lovat att bli ”den störste jobbskapare som Gud sett”, något Vår herre inte med ett ord kommenterat.

Hur bemöter man en sådan man? Med batonger mot folket, med mer populism eller med fakta som sparkar? Han har ju inte alls vunnit den största presidentsegern nånsin som han sagt men däremot fick hon Hillary, som han indirekt uppmanade sina väljare att skjuta, 2, 8 miljoner fler röster. När inga argument biter mot en sådan Stålman, återstår bara ett vapen: skämtet! En av USA:s stå-uppare, Bill Maher med miljoner tittare på sin TV-show, beslöt att skoja. Så när Trump i tal efter tal envisades med att Obama inte var född i USA men antydningsvis en svarting från Afrika, påstod Bill att Trump till hälften var semi-orangutang, barn av en apa och en mänska! Och han lovade 5 miljoner dollar till den som kunde motbevisa detta!

Det var grovt men för en politisk stå-uppare helt OK, Bush d.y. fick stå pall för tusenfalt värre men ingen skämtare behövde frukta för sitt liv för det. Trump svarade med att skicka sitt födelseintyg och stämma Bill Maher på de där 5 miljonerna när han inte fick dem… I en intervju med NY Times ser komikern detta som ett epokskifte. USA har fått en president som inte tål skämt men själv är den störste av skitpratare – ”trump” betyder i brittisk slang ”brakskit”,alltid lika snabb att stämma/hota den som säger emot honom, vägrar en affär eller avslår ett bygglov han sökt eller ett ligg.

Ordet i världens största demokrati är inte längre fritt - en lögnhals i Ovala rummet har förklarat det krig. Bara helt oberoende företag och individer, tidningar, TV, radio och andra medier med oerhört goda finanser och jurister kommer att våga utmana denne nye Gud, en man som i sin dokumenterade egensinnighet och lynnighet de facto styr över polis, över justitiedepartement, över valet av en ännu hård konservativ domare i Högsta domstolen och som dessutom är överbefälhavare och avgör om krig eller fredag ska råda....
Bill Maher ser sig själv som ett första test på vilket svängrum de kommande fyra åren ska bjuda för det fria ordet, den fria tanken, konsten, kulturen. Vi andra i återstoden av den s k fria världen undrar när Trump med Putin ingår ett gentlemens agreement om vad som egentligen får sägas innan vi ombeds ta ner skylten över en svunnen världsordning.

  • Comments(2)//bloggen.bertiltorekull.se/#post241