Kullerstenar

Kullerstenar

Var attentatet mot Trump ett trick?

InläggPosted by Bertil Torekull 2016-11-07 01:44

Washington. En dryg dag till ödesvalet och FBI:s besked att avsluta prövningen av Hillary Clintons e-mails ökar bara intrycket av en valrörelse i vanärans och smutskastningens namn. Att se död och elände, mord, avrättningar, katastrofer och djupaste förtvivlan i direktsändning tillhör vår tids optimala mediala drog. Bröd och skådespel är inte längre nog för en politisk generation som saknar känsla för det förflutna och inte orkar bry sig om framtiden men älskar att uppleva förströelsen i realtid av själva skeendet i världen.

Vi sitter bänkade runt vår arma utfiskade planet och betraktar dess undergång. Eller början på den.När Trump föses ut från estraden av en handfull livvakter kunde vi alla lätt associera till andra livesändningar av kuslig dramatik. John F Kennedays död i den öppna limousinen i Dallas Texas, mordet på Bob Kennedy på ett hotell i Los Angeles, attentatet mot Ronald Reagan i Washington....allt inspelat som ur en kriminalfilmer för att inte tala om alla "moderna" polismord på oskyldigt misstänkta svarta medborgare, filmade av någon anhörigs aldrig avstängda mobiltelefon etc

Min första tanke inför attentatet mot Trump var att det var riggat. En iscensättning av ett ickedrama som nu spelats upp i världens alla TV-apparater, en kostnadsfri reklamkupp i globalformat av en man som levat i förfalskandets showbusiness större delen av sitt liv. Får vi reda på sanningen nånsin? Vem ropade ordet "Gun" när en fritänkande åhörare lyfte upp ett anti-Trump-plakat, brottades ned och fördes till polisen... Med sådana intermezzon i amerikansk Tv denna smutsiga valrörelse är det inte egendomligt att annonsörerna har flockats - de kommer sörja en Trump Om han förlorar.

Journalistikens uppgift är att finna sanningen.Ibland går det snett på ett oväntat sätt. Jag möter i Washington min vän Jeff Goldman, sedan 40(!) år placerad först som reporter sedan som producent för CBS i Vita huset. Han har följt fem presidenter närmare än de flesta till krig och statsbesök och toppmöten,sett dem i sorg och glädje, uppgång och fall. Är det något han lärt sig under sitt journalistiska liv så är det vara trofast mot sanningen, det autentiska, ord och bild ska tåla att granskas. En gång gjorde han ett scoop då han ensam intervjuade Gorbatjov i ett känsligt världspolitiskt läge. Vad den ryske generalsekreteraren sa var ren dynamit men hans tolk hade förberett ett redan skrivet tal som han läste upp på engelska fyllt av de sedvanliga flosklerna...

Sanningen är överallt svårfångad. Över Hillary vilar förbannelsen att klafsa runt i träsket av sina hundratusentals mejl från hennes tid som utrikesminister. Men ljuger hon om dessa ting medvetet? Några sådana bevis finns veterligt inte. Trump å sin sida låtsas veta saker om ting han inte har en susning om. Att i boken "The making of Trump" läsa i klartext vad han svarar på de ödesfrågor som gäller en presidents kontroll av koderna till de kärnvapen USA disponerar och som kan utlösa det tredje allt förintande världskriget, är gastkramande. Kan denne osannolike storljugare, denne bluff verkligen vinna valet?

När detta läggs ut rapporterar TV att nu är det dags att föra in religionen i valrörelsens sista flämtande timma. Jag bävar. Gud bevare Amerika åtminstone för detta!

  • Comments(5)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.
Posted by Malin 2016-11-08 01:03

Min amerikanske volontär pá Sempre Verde bävar för en Trump-seger. Men han tror ändá pá att de svarta, immigranter och alla andra som skulle bli utsatta för en trump-politik, kommer att avgöra valet till Hillarys förmán.

Han frágar vad du har skrivit, och jag áterger sá gott jag kan. Dina málande, djupdykande och skarpsinniga rapporter är sá oerhört givande att läsa, och sá komplexa att försöka áterge till en orolig ung amerikan, som INTE har röstat, och inte kommer att göra det i morgon heller, p gr a att han inte registrerat sig... som sá mánga andra miljoner unga amerikaner, som enligt honom, inte känner sig berörda av politiken...Posted by Ingvar 2016-11-07 18:17

Ja, du Bertil. De flesta presidenter har ju tagit Gud i hågen och sedan gjort sitt bästa.
Så även den nye, gissar jag. Oavsett vem som vinner så kan ´hen inte göra så mycket.

Samma sak med påven, om nu han skall ta makten över de sista 5,3% kristna lutheranerna. Så nästa artikel kommer kanske att handla om påven, som kom ner på jorden. Spännande. Tackar på förhand.

Posted by Leif 2016-11-07 13:52

Att läsa dina rapporter från Washington får mig att känna som om jag vore där. Lysande

Posted by tiia 2016-11-07 12:55

vad spännande att följa dina reflektioner

Posted by Björn Johnson 2016-11-07 12:06

Bertil,vilken spänning! Tack !! Mvh Björn Johnson