Kullerstenar

Kullerstenar

Amerika kan behöva en allmoder i tiden

InläggPosted by Bertil Torekull 2016-11-08 21:00

Washington valdagens morgon 2016,klockan var bara kvart över sju, solen letade sig förlåtande ned över Massachussetts Avenue och kön utanför vallokalen mittemot en gammal kyrka på Birch street nära Dupont circle i Georgetown växte sig tusenfalt stark. Själv köpte jag en flaska skummjölk i hörnet på New Hampshire, en sandwich med ost och kalkon och mötte ett helt nytt ansikte i kassan när jag betalade med mitt här oslagbara gamla American Expresskort. En rynkig äldre kvinna, nästan i mina ögon gumma, men skötte expedieringen av mina varor med flyhäntheten hos en blaserad croupiere i Las Vegas. Och jag frågade henne som jag frågade alla i denna gryning om de ska rösta och hon log med stor värme: "redan gjort!" Hillary? "Vem annars!?" Och hon briastvut i ett bokstavligen tandlöst skratt: " and she will make it!"

Washington DC är ett tryggt demokratiskt fäste och den gamla expediten berättar ingenting om vilken trend som kan avgöra ödet i detta väldiga land. Just nu i skrivande ögonblick brottas absolut ledande statistik- och opinionsmätexpertis på alla TV-skärmar med att försöka förutse utfallet av valet genom att analysera köernas längd, kolla den genomsnittliga åldern på de som köar, mäta deras sociala tillhörighet etc. I valet 2012 - som ju Obama tog hem med god marginal - ledde sådana tidiga analyser till att Ohio påstods ha gått förlorat för honom och därmed underminerat att inte säga torpederat hans blivande seger.

Chefsanalytikern som tidigare tryggt spått hans viktoria gick ut på toaletten och kräktes, försökte spy ut sin skam och sitt totala nederlag... som ju visade sig vara en felaktig analys byggd på hans egna banala antaganden ty även experter äro människor även om man kan tro motsatsen ibland. När köerna visade brist på unga väljare drogs slutsatsen att de detta val inte tänkte rösta på Obama - vad man glömde att väga in var unga människors motvilja att stiga upp tidigt...De kom igen mot dagens slut och Obama säkrade därmed segern med deras och de svarta väljarnas stora stöd.

Hela den vecka jag nu fullbordat med denna solkiga att inte säga anstötliga och i stycken vidriga valrörelse, fylld av hat, oförsonlig vrede, skrymteri och lögner, har jag slagits av rapporteringens snuttifiering, en strävan att rapportera ett maximum av detaljer till förfång för sammanhang, perspektiv och bakgrund. Så skyms till råga på allt de djupare stridsfrågorna - arbetslösheten, klassklyftorna, alla människors mörkt existentiella oro för den egna ekonomin i detta land,ett makalöst miniuniversum,som byggt sin självkänsla på drömmar av obegränsat självförverkligande och absolut oövervinnlighet men som nu möter en globaliserad världs anspråk på delaktighet.

Så har också den största ödesfrågan aldrig haft eftersom den inte anses ha ägt röstmaximerande kraft - den fråga som rör miljön och den ekologiskt uthålliga ekonomin konkretiserad i övertydliga larm om smältande glaciärer, akut grundvattensproblematik (Kalifornien!!!), en infrastruktur byggd på fossila bränslen och en konsumtionskultur som i sitt slöseri är strukturellt och etiskt obscen och individuellt livsfarlig för den växande befolkningen.

En gammal tandlös svart kvinnas instinkt att självklart rösta på en kvinna i detta val får markera min uppfattning om vilka revolutioner som krävs för att trygga framtiden. Amerika kan behöva en allmoder i tiden och inte bara dessa ständigt åberopade funding fathers i det förflutna...

Fotnot: Detta inlägg har som en del av mitt samarbete med KristianstadsBladet, Ystads Allehanda och Trelleborgs Allehanda även publicerats på dess tre tidningars webb.  • Comments(4)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.
Posted by Malin 2016-11-09 16:16

Skriv ocksá lite om mistankarna kring Hillarys bakgrund, som supporter av kriget i Libanon. Vad är argumenten mot att det var sá?

Posted by Per N 2016-11-09 10:27

oj, Trump vann - frågan är vad som är värst - han själv - eller all som röstat på honom?

Posted by Björn Johnson 2016-11-09 10:27

Tack för mycket intressanta utryck innan detta unika val. Hoppas du skriver lite om dina tankar nu när vi har resultatet. Have a safe trip home !

Posted by Malin 2016-11-08 21:22

Vi väntar med spänning pá nästa rapport!