Kullerstenar

Kullerstenar

Skämtaren som Trump inte tålde

InläggPosted by Bertil Torekull 2017-01-22 21:39

En den sorgligaste söndag i mitt liv som Amerika-vän, ringt folk däröver som står mig nära och utan överdrift: vissa har gråtit i min lur. Nyss gick jag ju själv där på Pennsylvania Avenue, stod vid grinden till Vita huset, tog en selfie med Capitol Hill i fonden för att sista dagen möta en skog av unga protestplakat både där och utanför Trump hotel där jag åt lunch omringad av polis. Men nu över helgen berättade mina vänner i ny uppkäftighet hur de demonstrerat med över en halv miljon andra i Washington DC, ett gatans uppror mot presidenten som just med ett avskyvärt självupptaget installationstal svurits in.

Med hån bemötte han demonstranterna typ skyll er själva, dumbommar, att ni inte var många nog att rösta på Hillary! Och han beskyllde, som vanligt, medierna för att ljuga, nu om att han, Guds egen president, bara drog hälften så stor publik till sin inauguration som Obama. Han är ju besatt av att alltid vinna – kvinnor, affärer, presidentval - tål inte ens att någon i det förflutna besegrat honom, han som lovat att bli ”den störste jobbskapare som Gud sett”, något Vår herre inte med ett ord kommenterat.

Hur bemöter man en sådan man? Med batonger mot folket, med mer populism eller med fakta som sparkar? Han har ju inte alls vunnit den största presidentsegern nånsin som han sagt men däremot fick hon Hillary, som han indirekt uppmanade sina väljare att skjuta, 2, 8 miljoner fler röster. När inga argument biter mot en sådan Stålman, återstår bara ett vapen: skämtet! En av USA:s stå-uppare, Bill Maher med miljoner tittare på sin TV-show, beslöt att skoja. Så när Trump i tal efter tal envisades med att Obama inte var född i USA men antydningsvis en svarting från Afrika, påstod Bill att Trump till hälften var semi-orangutang, barn av en apa och en mänska! Och han lovade 5 miljoner dollar till den som kunde motbevisa detta!

Det var grovt men för en politisk stå-uppare helt OK, Bush d.y. fick stå pall för tusenfalt värre men ingen skämtare behövde frukta för sitt liv för det. Trump svarade med att skicka sitt födelseintyg och stämma Bill Maher på de där 5 miljonerna när han inte fick dem… I en intervju med NY Times ser komikern detta som ett epokskifte. USA har fått en president som inte tål skämt men själv är den störste av skitpratare – ”trump” betyder i brittisk slang ”brakskit”,alltid lika snabb att stämma/hota den som säger emot honom, vägrar en affär eller avslår ett bygglov han sökt eller ett ligg.

Ordet i världens största demokrati är inte längre fritt - en lögnhals i Ovala rummet har förklarat det krig. Bara helt oberoende företag och individer, tidningar, TV, radio och andra medier med oerhört goda finanser och jurister kommer att våga utmana denne nye Gud, en man som i sin dokumenterade egensinnighet och lynnighet de facto styr över polis, över justitiedepartement, över valet av en ännu hård konservativ domare i Högsta domstolen och som dessutom är överbefälhavare och avgör om krig eller fredag ska råda....
Bill Maher ser sig själv som ett första test på vilket svängrum de kommande fyra åren ska bjuda för det fria ordet, den fria tanken, konsten, kulturen. Vi andra i återstoden av den s k fria världen undrar när Trump med Putin ingår ett gentlemens agreement om vad som egentligen får sägas innan vi ombeds ta ner skylten över en svunnen världsordning.

  • Comments(2)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.
Posted by Leif 2017-01-25 13:07

Vilken bredsida - och jag håller till fullo med. Känns nästan overkligt att denna "brakskit" styr den största demokratin av alla. Trots alla förklaringar om amerikanska människors kritik mot den politiska eliten är det fortfarande obegripligt att de väljer just denne pajas till sin president. Förfärligt är det.

Posted by anders wijkman 2017-01-22 22:04

Bertil,
Som vanligt en suverän kommentar. Trumps attacker på media är pinsamma. Du implicerar att han skulle göra upp med Putin om vad vi får tycka och tänka - och i förlängningen en strypning av media. Ingen vet. Vi kan inte vara säkra på någonting. Allting är i "flux". Jag tror själv att ett bestående krig mellan Trump och media inte kan leda till något annat än att Trump snubblar på sig själv. Men på vägen - tills han faller - så kan oerhört mycken skada vållas.
Det märkliga är att Trump blev vald. Det kan sökas i många förklaringer. Ett djupt delat USA. Men också i att eliten - demokrater såväl som republikaner - negligerat vanligt folk och hur de påverkats av globaliseringen. Samt vägrat reglera finansmarknaden.
Det ironiska är att Trump tillhör dem som mest av alla utnyttjat systemet. Han implicerar nu en vänsteragenda. Men de första besluten han tagit går åt motsatt håll. Därtill sätter han käppar i klimatpolitiken.
Vilken röra! Vad har vi gjort för att förtjäna denne fjant, lögnare, racist, misogynist och narcissist som ledare för världens rikaste kand?