Kullerstenar

Kullerstenar

Var finns den goda kapitalismen?

InläggPosted by Bertil Torekull 2017-04-04 12:09

Jag funderar än en vända på vad kapitalism betyder. Inom mig har en misstro vuxit likt en förtvivlan hos en troende som ser sin religion vanhelgas. En katalysator är förstås Donald Trump, kapitalisten som i sin självupptagenhet, sitt ljug och med sina destruktiva dekret styr Amerika som ledde han ännu sin såpa-TV.

Han är en mörkerman, burar in Frihetsgudinnan, ger upp USA:s ansvar för Paris-avtalet som Kina med sådan kraft, ja rentav lidelse, också signerade; han öppnar för nya kärnvapen, signalerar återgång till en rövarkapitalism som alltid i USA gått ut över natur och människa. Nu ska de rika lönas, deras skattelättnader gå ut över omtankens samhälle, riskliberalismens råskinn tar över, Trumps kapitalism saknar annan substans än penningen i sig, här bjuds ingen vision av kärlek men mer av hat.

Allt detta spökade för mig när jag hörde Ingvar Kamprad känslosamt tala till sina gamla medarbetare i Älmhult (se förra bloggen) på temat ansvar, gemenskap, hjälpsamhet som grundstenar i bygget av hans firma. Jag ser hans småländska ”brukspatronism” upphöjas till filosofi för ett globalt företag och som en metafor för en fri företagsamhet som ser längre än till börs, , monopol och vinstmaximering. Man kan muttra att fan blivit gammal och religiös och le åt Möbelhandlarens testamente men man kan inte förneka att det sprids med rasande fart likt en bibel över världen. God moral funkar!

Jag hade veckan innan fått en påminnelse om hur komplex en ärlig beskrivning av kapitalismen måste bli då jag på ett seminarium på Svenska teatern i Helsingfors fick en provokativ fråga ställd till mig av Åbo-professorn och min vän Bengt Kristensson Uggla, tvärtänkande historiker och ledarskapsutvecklare. Publiken som i salongen just sett - hört! – den musikaliska möbelsagan ”Ingvar!” som gått för välbesatta salonger i Finland sedan november och vars intrig mycket fritt bygger på min bok ”Historien om Ikea”. Frågan till mig ställdes i ett samtal tänkt att analysera fenomenet Kamprad och hur man ska förklara den makalösa resan för ett företag som 1943 skapades av en 17-årig bondpojke och som nu omsätter 350 miljarder och sysselsätter 150.000 människor över hela världen. Frågan löd i all sin stötande enkelhet: Finns det en god kapitalism?

Med Trumps uttalanden ringande i öronen, en febrig börs och risk för en ny finanskris är det inte lätt att svara positivt. Skandalen kring den svenska pensionsfonden Allra förstärker känslan att nygirighet, lurendrejeri och skumrask kan ta grepp även om det kapitalistiska Sverige och infiltrera det ekonomiska tänket långt in i välfärdsbygget. Ändå - kapitalismen är inte ond i sig. Om fri företagsamhet definitionsmässigt ställs synonymt med kapitalism (vilket är en förenkling) får vi inte glömma att 95 procent, ja mer, handlar om småföretag som drivs av individer som hederligt bär sitt personliga ansvar även om de slåss för livet på en konkurrensutsatt marknad.

Dessa ”tråkiga” småkapitalister lever i gammelbrukets anda i harmoni med kunder och medarbetare, bygd och natur. Just nu ser jag genom fönstret ett par småskaliga fiskare med Per i spetsen på Branteviks hamnplan jobba för fullt att färdigställa sin nya läckra mobila lilla fiskhandel med frysdisk, dagsfärsk fisk och färdigrätter. Jag har lovat invigningstala på påskafton – vissa kapitalister måste man hålla om ryggen!

  • Comments(5)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.
Posted by Bengt Kristensson Uggla 2017-04-08 18:37

Hedrande att bli omnämnd i Kullerstenar! Intressanta reflexioner. Kanske är det så att vi framöver alltmer skulle behöva tala om kapitalismer - i plural. Men framförallt måste kapitalismens inkulturaliseras i samhället så att den andra sidan av friheten - ansvaret - aktualiseras på ett nytt sätt. Om detta och annat måste vi prata vidare om vid tillfälle!

Posted by Lars M 2017-04-06 17:08

Hoppas den bifogade länken kan ge en viss klarhet i frågan.

George Carlin Talking about the truth!!!! THE NEW WORLD ORDER!!!

Han verkar reda ut begreppen på 3 min.

https://www.youtube.com/watch?v=SkLt9OXFQ0M


Posted by Wilhelm 2017-04-05 13:13

Filosofiska och välformulerade tankar som alltid från från dig Bertil. Håller med om (tillstår) att det förekommer humana och mänskliga sidor bland kapitalisterna. Dessvärre också väldigt många avigsidor som drabbar "de många människorna". (Vilket klockslag skall du inviga den mobila fiskhandeln?)

Posted by Lars-Ove Hägerroth 2017-04-05 11:36

Var finn den goda ...ismen?
Missbrukar finns i alla system oavsett den Goda idén från början. Enl. statistik finns det alltid 3% som inte godtar eller finner sig i "systemet". Och vi behöver inte gå så långt, se bara på vårt folk och nysvenskar, skulle tro att där är det 97% som är Goda pålitliga, strävsamma oavsett bakgrund och var de bor eller har för "...ism" i sin övertygelse. Sen att de avvikande 3% tar och får den största uppmärksamheten kanske inte skulle vara så stort problem egentligen.

Posted by Johannes Stenberg 2017-04-04 13:03

Har ibland funderat på om det finns någon kritisk massa som inte skall överskridas : kapitalism i skala där en mänsklig dimension finns kvar, t.ex i form av en grundare eller brukspatron. Blir massan för stor, antar den omänskliga former och måste strikt regleras, av lagar. Den första är god, den andra tenderar bli ond. Är det så enkelt att det handlar om makt-koncentration? Det dunkelt sagda är det dunkelt tänkta, hjälp mig ni som är mer klartänkta än jag.